Temperatuurtesten op lithium-ion energieopslagsystemen.

Het effectief kunnen opslaan van energie is een ontwikkeling die veel aandacht krijgt vanuit verschillende sectoren. De markt voor energieopslagsystemen (o.a. lithium-ion batterijen) groeit momenteel explosief en biedt veel kansen voor verschillende toepassingen. Denk aan energieopslag voor thuis door zelf opgewekte stroom middels zonnepanelen, het opladen van elektrisch voertuigen (en transport), back-up voorzieningen voor datacentra en autonome energienetwerken voor locatie waar geen energienetwerk beschikbaar is.

Lihtium-ion batterijen worden voor steeds meer van dit soort toepassingen gebruikt vanwege o.a. de hoge energiedichtheid, de lage zelfontlading en de lange levensduur. Deze opslagsystemen moeten betrouwbaar zijn en dienen goed te blijven functioneren bij zowel warme, als koude condities.

Daarnaast moeten de opslagsystemen veilig zijn. Het gebruik van lithium-ion batterijen brengt namelijk risico’s met zich mee. Bij beschadiging of een thermische- of elektrische overbelasting, kunnen de batterijen ontvlammen of zelfs in brand vliegen of exploderen. Om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken en betrouwbare batterijen te leveren, dienen lithium-ion opslagsystemen getest te worden. Dit vraagt om veilige lithium-ion temperatuur- en klimaattestkasten van ESPEC.

De klimaatsimulatie testsystemen van ESPEC kunnen uitgerust worden met diverse veiligheidsopties, afhankelijk van de gevaren die kunnen ontstaan tijdens het testen van li-on batterijen. Deze veiligheidsopties kunnen samengesteld worden op basis van de EUCAR gevarenniveaus of op basis van individuele keuzes. Aangezien de veiligheidsopties op elk type klimaatkast, temperatuurkast of (vacuüm) oven toepasbaar zijn, kunnen wij voor elk type energieopslagsysteem een veilige oplossing bieden. Ook voor grote energieopslagsystemen kunnen wij veilige li-ion klimaatsimulatie testkamers leveren.

Enkele teststandaarden voor lithium-ion batterijen die veelal uitgevoerd worden met onze ESPEC systemen zijn

– UL 1642 – Standard for lithium batteries
– UL 2054 – Household and commercial batteries
– IEC 62133 – Safety requirements for portable sealed secondary cells
– IEC 62660-2 – Secondary lithium-ion cells for the propulsion of electric road vehicles
– SAE J2464 – Electric and hybrid electric vehicle rechargeable energy storage system (RESS)
– ISO 12405-1 – Electrically propelled road vehicles

Meer weten? Neem dan gerust contact op met ons of download hier de brochure.